Zo onderhoud je houten meubels

Zo onderhoud je houten meubels
22 februari 2018 Wonen Wooninspiratie en tips

Iedereen heeft ze wel in huis: houten meubels. Een beukenhouten kast of eikenhouten tafel bijvoorbeeld. De aanschaf van (houten) meubels kan best prijzig zijn en dus wil je natuurlijk lang met je aankoop doen. Het is daarom belangrijk om je meubels goed te onderhouden.

Met deze tips kan je de levensduur van je houten meubels verlengen.

1. Om welk houtsoort gaat het?

Voordat je aan de slag gaat met het onderhouden van je houten kast of tafel, is het wel zo handig om te weten om welk houtsoort het gaat. Elk houtsoort is namelijk anders. Teakhout kan bijvoorbeeld goed tegen vocht en is daarom geschikt als tuinmeubel, terwijl eikenhout juist niet goed bestand is tegen vocht.

Houten kasten onderhouden

2. Zorg voor de juiste omstandigheden

Een houten meubel is net als een kamerplant: de levensduur is langer als je zorgt voor de juiste omstandigheden. Vooral de juiste luchtvochtigheid is van belang. Als het luchtvochtgehalte te hoog is, kan het houten meubel uitzetten. Is het te laag? Dan krimpt het hout met kleine scheurtjes als resultaat. Heb je een klemmende houten deur of een barst in je kast? Dan kan de verkeerde luchtvochtigheid daar best eens de oorzaak van zijn. Hang daarom (in koude periodes) waterverdampers of een waterbakje aan de centrale verwarming. Is het luchtvochtgehalte juist te hoog? Zet dan vochtvreters neer.

Zet je nieuwe houten tafel ook niet in het direct zonlicht. Licht kan hout namelijk doen verkleuren. Staat je meubel toch in de zon? Zorg dan dat het gelijkmatig aan het zonlicht wordt blootgesteld. Belangrijk is ook om rekening te houden met accessoires. Laat dezen nooit te lang op dezelfde plek in je houten kast of op de houten tafel staan. Dit zorgt er namelijk voor dat je meubel niet egaal bijkleurt.

3. In de was

Zet je houten meubels jaarlijks in de was. Let ook hier weer goed op welke houtsoort het betreft. Breng met een pluisvrije doek een dunne laag olie op je houten meubel aan. Deze manier van afwerking is erg gevoelig voor vocht, dus neem je meubel na enkele minuten af met een droge doek. Boen overigens niet te hard, dat komt je meubel niet ten goede. In verband met brandgevaar raden we je aan om met olie doordrenkte doeken na gebruik in water te dompelen en te laten drogen.

Houten tafels onderhouden

4. Afstoffen en vlekken verwijderen

Je houten meubel afstoffen doe je het best met een droge doek. Heb je last van een vlek, zoals een vingerafdruk, op je houten tafel? Probeer dan zo snel mogelijk met een doek met zachte groene zeep en een klein beetje water de vlek weg te boenen. Gebruik geen agressieve middelen. Is er een waterrand ontstaan op je houten tafel door een vaas of een glas? Verwijder de waterrand dan zorgvuldig en wrijf daarna met een droge doek over de plek. Je wilt namelijk niet dat er water in het hout dringt. Gebruik om die reden ook het liefst onderzetters op een houten tafel.

Wil je een houten tafel, kast of tuinmeubel aanschaffen? Bekijk dan het aanbod op www.vindmeubels.nl.

Disclaimer: Deze blog bevat promotionele links.