Zelf de badkamer verbouwen: hier moet je opletten

Zelf de badkamer verbouwen: hier moet je opletten

De badkamer verbouwen: een leuk, maar vaak ook duur project. Zeker als je de badkamer door vakmannen laat verbouwen, loopt het prijskaartje hoog op. Gelukkig kan je, mits je een beetje handig bent, ook zelf aan de slag gaan. Dit scheelt al snel honderden euro's. Er zijn wel een aantal dingen waar je goed op moet letten, mocht je zelf de handen uit de mouwen willen steken. Wij helpen je graag op weg.

De juiste volgorde

Voor je begint aan het verbouwen van de badkamer is het verstandig om een stappenplan te maken. Hoogstwaarschijnlijk heb je nog weinig tot geen ervaring met het verbouwen van de badkamer en dus is een goede voorbereiding een vereiste. Je gaat als volgt te werk:

  • 1. Sloop de oude badkamer (voorzichtig)
  • 2. Verleg leidingen waar nodig
  • 3. Verplaats indien nodig alle elektra
  • 4. Tijd voor het tegel- en voegwerk
  • 5. Plaats het sanitair en sluit het aan
  • 6. Sluit de elektra en de verlichting aan
  • 7. Maak de badkamer af met accessoires en meubels

Badkamer zelf inrichten

Praktisch nadenken

Niemand wil met een badmeubel op de begane grond staan en erachter komen dat het meubel niet door het trappengat past. Houd tijdens het (online) winkelen dus rekening met de afmetingen van je badkamermeubels. Ook doe je er goed aan om vooraf aan de verbouwing je buren te waarschuwen én een alternatieve plek te regelen waar je kan douchen tijdens de verbouwing.

Ga voor goede materialen

Nergens in je woning is de keuze voor goede materialen zo belangrijk als in je badkamer. De materialen van de vloer, muur en meubels krijgen behoorlijk wat te verduren. Controleer dus goed of de materialen die je wilt gaan gebruiken goed tegen warmte, water en vocht kunnen.

Een badkamer moet jaren mee kunnen en het zonde als je snel na je verbouwing al last krijgt van bijvoorbeeld schimmel. Je kunt hier alle badkamermeubels op VindMeubels.nl vergelijken.

De verlichting

Badkamermeubels shoppen is natuurlijk erg leuk, maar vergeet de verlichting niet! In de badkamer is goede verlichting van belang. Je wilt jezelf goed in de spiegel kunnen zien en douchen in het donker is ook nogal onhandig. Zorg dus voor meerdere inbouwspots of kies voor een grote lamp die de hele badkamer kan verlichten.

Bij de spiegel wil je het liefst zowel links en rechts van de spiegel een lamp. Zo wordt je gezicht op een egale manier belicht. Let er natuurlijk op dat alle verlichting die je plaatst waterbestendig is.

Badkamer vergelijken

Niet alles zelf doen

Eerlijk is eerlijk. Geld besparen door het zelf te doen is niet altijd de beste keuze. Dingen als leidingen en elektra kan je echt beter aan een vakman over laten. Als dit niet goed aangelegd wordt, kan je later met veel grote (en dure) problemen komen te zitten. Ook het kitten kan je in de badkamer beter door een vakman laten doen. Nergens anders is het kitwerk zo essentieel als in de badkamer.

Waar je wel op kan besparen is door van te voren rekening te houden met de inrichting van je badkamer. Controleer het leidingwerk voor je plannen gaat maken. Als de leidingen voor je nieuwe badkamer niet hoeven worden te verlegd, kan je veel geld besparen.

Disclaimer: Deze blog bevat promotionele links.