Wat maakt de huurprijs van je appartement zo hoog?

Wat maakt de huurprijs van je appartement zo hoog?
26 juni 2017 Woontrends

Je bent op zoek naar een leuk en betaalbaar appartement, maar al snel kom je er tijdens je zoektocht achter dat er weinig beschikbare ruimtes zijn die passen binnen je budget. Een nieuw Amerikaans onderzoek heeft aangetoond welke aspecten van een appartement de huurprijs significant verhogen.

Er moet wel bij worden gezegd dat het onderzoek is uitgevoerd in grote Amerikaanse steden, zoals New York, Chicago en Washington. Het verschilt dus enigszins van Nederlandse en Belgische steden, maar in essentie zullen deze extra's ook de prijs hier flink opdrijven.

En helaas is het zo dat deze "extra's" ook zodanig deel uitmaken van je huurprijs, dat je niet zelf kunt beslissen of je er wel of geen gebruik van wil maken. Het onderzoek is uitgevoerd door Priceonomics.

Buiten de gebruikelijke voordelen van je appartement, zoals het aantal slaap- en badkamers en vierkante meter oppervlakte, maken de volgende vijf onderdelen deel uit van je huur.

1. De portier

Hoewel dit in Nederlandse appartementen niet vaak zal voorkomen, althans niet zoals het in de Verenigde Staten gebeurt, zorgt deze man of vrouw aan de andere kant van de plas voor een flinke verhoging van je maandlasten. In New York City alleen al kan het hebben van een portier de huur verhogen met een gemiddeld bedrag van zo'n 260 dollar per maand.

2. De lift

Het klinkt zo vanzelfsprekend: het hebben van een lift in je appartement. Hoewel het hebben van een lift niet zo duur is als het hebben van een lift, zorgt het toch nog voor een groot aandeel in je huur. Gemiddeld zorgt het hebben van een lift voor een verhoging van 120 dollar per maand. Bovendien gebruikt de lift een heleboel stroom, dat ook nog eens de (eventuele) gedeelde elektriciteitskosten kan verhogen met enkele tientallen dollars.

Misschien de volgende keer toch maar de trap nemen?

3. Een fitnesscentrum

Een fitnesscentrum in je eigen appartementenblok: hoe gaaf klinkt dat? Maar of het ook tegenover een abonnement op een lokale fitnessclub staat, is nog maar de vraag. Volgens Priceonomics kost een fitnesscentrum namelijk de bewoners van een complex gemiddeld zo'n 90 dollar per maand. Voor dat bedrag kun je ook op een andere plek onbeperkt sporten en vaak ook nog naar een spa en sauna. Iets om te overwegen bij de keuze van je nieuwe appartement.

4. Een wasserette

Veel Nederlanders hebben thuis een wasmachine of droger, maar in de Verenigde Staten besteden veel mensen het nog uit aan speciale wasserettes en bijbehorende service en dat kan ook flink in de kosten lopen. Een huurder in de VS betaalt per maand ongeveer 80 dollar om de was te kunnen laten doen in het eigen appartementencomplex. Een luxe, waar je wel degelijk veel voor moet neerleggen.

5. Parkeren

En dit is eigenlijk een open deur voor als je het hebt over de verhoogde prijs van je appartement, maar ook wel een essentiële: de parkeermogelijkheid. Priceonomics heeft berekend dat je gemiddeld per maand zo'n 50 dollar neertelt voor het parkeren. Mocht je dus niet eens zoveel uitgeven aan benzine, openbaar vervoer of taxi's, dan is het de moeite waard om een appartement te kiezen zonder deze mogelijkheid. Je betaalt namelijk vaak wel voor je parkeerplek, ook al heb je geen auto.

Tot slot lijkt het volgens het onderzoeksbureau erop dat veel mensen ervan uitgaan dat deze extra's bij hun huurprijs zit inbegrepen, maar in feite betaal je hier flink veel. Het is natuurlijk handig om een wasserette, fitnesscentrum en parkeergarage te hebben, maar als je het niet gebruikt kan het de moeite lonen om verder te kijken naar een ander appartement.

Dat kan je in ieder geval nog flink wat geld schelen. En mocht je dan toch voor een appartement zijn gegaan mét al deze luxe, dan kun je wellicht altijd nog besparen op je inrichting.

Disclaimer: Deze blog bevat promotionele links.