Vijf goede manieren om schaduw te creëren in je tuin

Vijf goede manieren om schaduw te creëren in je tuin

De lente is in volle gang en de temperaturen gaan de komende weken (hopelijk) weer flink omhoog. Terwijl jij je doordeweeks in het zweet werkt, wil je in het weekend lekker verkoeling zoeken in je tuin. Wij geven je in dit artikel tips hoe je makkelijk en goedkoop voor wat schaduw kunt zorgen.

Je kent het wel: bij het uitkiezen van je huis wilde je absoluut een tuin die op het zuiden ligt. Alleen op het moment dat de temperaturen uitzonderlijk hoog zijn, baal je er toch van dat je niet net wat meer schaduw hebt.

Zonneschermen

Een van de makkelijkste dingen om snel schaduw in je tuin te krijgen is door middel van een zonnescherm. Met een knikarmscherm bepaal je zelf hoeveel schaduw je in je tuin wilt. Je kunt bijvoorbeeld bepalen dat je alleen geen zon meer naar binnen wilt laten schijnen, maar ook om een groot deel van je tuin af te sluiten van de felle zon. Een nadeel van deze zonneschermen is dat ze vrij prijzig zijn. Voor een simpel zonnescherm moet je al snel denken aan een paar honderd euro. Een groot voordeel is wel dat zonneschermen vrij lang meegaan en je ze makkelijk en snel kunt bedienen.

Schaduw in je tuin krijgen

Een parasol

Een van de meest voor de hand liggende manieren om schaduw in je tuin te krijgen is gewoon door middel van het neerzetten van een parasol. Je kunt het hierbij zo duur en zo gek maken als je zelf wilt. Parasols zijn er soms al voor een paar tientjes te krijgen. Bovendien kun je deze snel op en afbreken. Het nadeel is wel dat vaak maar een klein deel van je tuin in de schaduw staat.

Om dit probleem op te lossen als je bijvoorbeeld een verjaardag in je tuin wilt vieren, is om meerdere parasols neer te zetten. Je hebt helaas dan wel weer te maken met verschillende parasolvoeten die in de weg kunnen gaan staan.

VindMeubels.nl verzamelt van tientallen winkels de parasols en vergelijkt deze op prijs, afmetingen en kleur. Bekijk hier het aanbod parasols.

Schaduwdoek

Dit probleem heb je niet als je kiest voor een schaduwdoek. Net als bij een parasol geniet je met een schaduwdoek van de koelte, alleen maak je een schaduwdoek vast door middel van touwen. Je kunt schaduwdoeken krijgen in verschillende groottes. Op die manier kun je een veel groter deel afschermen van de zon dan bij een parasol. Ook kun je ze zowel rechthoekig als in een driehoek krijgen. Je zult hierbij wel creatief moeten zijn met het vastmaken. als je bijvoorbeeld een lage schutting hebt, kan het zijn dat je met steunpoten moet gaan werken.

Je kunt trouwens ook heel gemakkelijk zelf een schaduwdoek maken. Hang een paar touwen op, net zoals je doet om de was te laten drogen, en hang daar een paar simpele en goedkope kleden tussen. Zeker als je niet heel vaak in de tuin te vinden bent, maar wel een voordelige oplossing zoekt, is dit een goede optie.

Parasols vergelijken

Een boom

Toegegeven: deze kan een tijdje duren voordat hij werkt en zeker op zonnige dagen in de herfst en winter is deze niet de beste, maar een boom kan zeker een goede manier zijn om schaduw te krijgen in je tuin. Bovendien kan het als geheel ook nog eens leuk staan in je tuin.

Een nadeel is wel dat een boom niet makkelijk weg te halen is, en al zeker niet meedraait met de zon. Het is dus vooral een oplossing als je niet een groot deel van je tuin in de schaduw hoeft te hebben en je het geen probleem vindt om je stoel zo nu en dan uit de zon te verplaatsen. Je kunt ook een houten frame over je eetplek bouwen en daarover dakplanten leggen. Maar ook hier mist de flexibiliteit, die je bijvoorbeeld bij een knikarmscherm of parasol wel hebt.

Een partytent

Krijg je regelmatig visite over je vloer, maar heb je geen budget voor een knikarmscherm? Een partytent is dan zeker een goed alternatief. Het is goedkoop, snel op te vouwen en neer te zetten en er passen voldoende mensen onder om te genieten van de schaduw.

Zoals je ziet zijn er voor iedere tuin en balkon genoeg mogelijkheden om schaduw te creëren in de tuin. Kijk goed naar de mogelijkheden die er binnen jouw budget zijn en bedenk ook voor jezelf hoe vaak jij de schaduw daadwerkelijk nodig hebt. Nederland staat nou eenmaal niet bekend als het meest zonnige land, dus een dagje zonnen (goed met zonnebrand ingesmeerd!)  kan ook heerlijk genieten zijn.

Disclaimer: Deze blog bevat promotionele links.