Tips voor het kiezen van de perfecte eettafel

Tips voor het kiezen van de perfecte eettafel

De eettafel: een belangrijk meubelstuk in je woning. Er is tegenwoordig zoveel aanbod, dat het vinden van de juiste eettafel best ingewikkeld kan zijn. Hier moet je op letten bij het aanschaffen van een eettafel.

1. De vorm

Een rechthoekige vorm is nog altijd het populairst onder de eettafels, maar tegenwoordig zijn er nog veel meer opties. De ronde eetkamertafel bijvoorbeeld. Door de vorm zit men dichterbij elkaar tijdens het eten en ben je dus niet gebonden aan de gesprekspartner tegenover of naast je.

Eettafel kopen

Ideaal voor een gezellige avond met vrienden. Het nadeel van een ronde tafel is dat het geheel inclusief stoelen meer ruimte in neemt dan een rechthoekige eettafel. Denk dus goed na of dit wel in de kamer past. Ook een vierkanten eettafel heeft de voordelen van een ronde tafel. Je zit namelijk allemaal naar een centraal punt gericht.

2. Ruimte aan alle zijdes

Een grote eetkamertafel is leuk. Zeker als je veel familie of vrienden over de vloer krijgt. Houd er echter wel rekening mee dat je nog genoeg loopruimte hebt achter de stoelen. Als iemand op een stoel zit, moet hij of zij voldoende ruimte hebben om de stoel naar achteren te schuiven en langs de tafel te kunnen lopen.

Houd minimaal één meter aan alle zijdes van de tafel vrij. Koop dus geen te brede tafel, als je daar eigenlijk de ruimte niet voor hebt. Ga dan liever voor een uitschuifbare eettafel. Deze tafel kan je in de lengte of breedte uitschuiven, waardoor je meer ruimte hebt op de tafel in geval van nood.

Zo staat de tafel je niet in de weg, maar kan je je vrienden wel gerust uitnodigen voor een etentje bij jouw thuis.

3. De cruciale rol van de stoel

Een eettafel is geen eettafel zonder stoelen. Het aanschaffen van goede stoelen is minstens zo belangrijk als de tafel zelf. Meet de breedte van de stoelen op, zodat je zeker weet dat het gewenste aantal stoelen ook daadwerkelijk binnen de maten van de tafel past.

Zorg ook voor een mooie verhouding tussen het zitgedeelte van de stoel en het blad van de tafel. Je benen moeten genoeg ruimte hebben én je knieën mogen niet tegen het tafelblad aanstoten. Let dus ook op de dikte van het tafelblad.

Lange mensen hebben over het algemeen meer ruimte nodig, dus houd hier rekening mee als je veel lange familieleden hebt.

Juiste eettafel kopen

4. Matchen bij je interieur

De eettafel is één van de eyecatchers van je woning. Zorg daarom dat de tafel goed past bij je interieur. Mooi is om de primaire kleur in de eetkamer terug te laten komen bij de eettafel.Werk bijvoorbeeld met accessoires.

Gebruik je je eettafel tevens als werkplek of lees je er graag de krant? Ga dan voor een neutrale kleur, die niet teveel afleidt.

Kies je voor een houten variant, check dan onze tips voor het onderhouden van houten meubels.

Disclaimer: Deze blog bevat promotionele links.