Tips voor het inrichten van een kleine kinderkamer

Tips voor het inrichten van een kleine kinderkamer

Een kinderkamer is vaak één van de kleinere kamers van de woning. Dat is helemaal niet erg, een kind is namelijk snel tevreden. Om het meeste uit een kleine kinderkamer te halen, is het verstandig om goed na te denken over de inrichting van de kamer.

Met deze tips helpen we je graag een eind op weg.

1. Maak een plattegrond

Een goede voorbereiding is het halve werk. Meet ten eerste alles op. Teken vervolgens een plattegrond, hier zijn online een hoop programma's voor te vinden die je daarbij kunnen helpen. Zo kan je eenvoudig zien of het wel zo'n goed idee is om het bed én de kast naast elkaar te plaatsen of dat dat toch wel heel erg krap wordt.

Sta open voor nieuwe ideeën en houd je niet vast aan één plan. Schuif in de plattegrond meerdere keren met de meubels om alle opties eens goed onder de loep te nemen.

Kinderkamer inrichten

2. Wat heb je écht nodig?

Meubels zijn vaak grote objecten en nemen veel ruimte in beslag. Ga daarom na of je alle meubels die je denkt nodig te hebben ook écht nodig hebt. Een bed, (kleding)kast en bureau zijn de basis. Een poef of een bijzettafeltje kunnen in een kleine kamer best gemist worden. Zo houd je kind voldoende ruimte over om te spelen.

Ga in een kleine kamer ook niet helemaal los met accessoires, dit maakt de kamer druk en chaotisch.

3. Ga voor lichte kleuren

Kleuren zijn erg bepalend voor een kleine kinderkamer. Het beste is om te kiezen voor frisse en lichte kleuren, zoals wit, lichte grijstinten en lichtblauw. Deze kleuren geven je kamer een rustige uitstraling. Door het gebruik van lichte kleuren kan het daglicht wat naar binnenvalt reflecteren en lijkt de kinderkamer optisch groter.

4. Ga de hoogte in en combineer

Heb je alle ruimte in de kamer wel optimaal benut? Op de vloer kan misschien geen plek meer zijn, maar ga dan eens de hoogte in. Een hoge kast kan net dat extra beetje bergingsruimte bieden voor spullen die niet zo vaak worden gebruikt. Een bed neemt ook veel ruimte in op de vloer.

Kinderbed kiezen

Een goede oplossing is daarom een hoogslaper. Hierdoor creëer je ruimte voor bijvoorbeeld een bureau, die dan onder de hoogslaper geplaatst kan worden. Bekijk het aanbod hoogslapers op VindMeubels.nl.

5. Zorg voor voldoende opslagruimte

Een kind heeft nu eenmaal veel spullen. Zorg daarom voor voldoende opslagruimte. Leg speelgoed dat vaak gebruikt wordt laag in de kast. Spullen die zelden nodig zijn, kunnen hoger geplaatst worden. Heb je geen hoogslaper? Benut dan de ruimte onder het bed. Hier is vaak genoeg plaats voor een aantal kisten waar bijvoorbeeld tijdschriften of blokken in kunnen worden gestopt.

Bepaal ook of alle kinderspullen per se in de kinderkamer moeten worden opgeslagen. Misschien vind je elders in je huis wel een betere plek.

Disclaimer: Deze blog bevat promotionele links.