Studenten bedenken handige lamp tegen lawaai

Studenten bedenken handige lamp tegen lawaai
17 juni 2016 Wonen

Voor iedereen die wel eens in een druk hotel heeft geslapen, net boven de bar weet het: het is erg lastig om in slaap te komen. Duizenden mensen die in Nederland boven een café of kroeg wonen weten hier alles van. Vier studenten van de Universiteit van Amsterdam hebben daar nu een oplossing voor gevonden: de anti-lawaailamp.

Studentenkroeg De Krater kreeg geregeld klachten van omwonenden, waardoor vier studenten van de UvA de opdracht kregen hier een ludieke oplossing voor te bedenken, schrijft Het Parool.

Ze bedachten een lamp, die wordt geprint via een 3D-printer. Deze lamp bevat verschillende led-strips die kunnen verkleuren, naarmate het geluid af- of toeneemt. Een groen lampje staat voor een normale geluidshoeveelheid, een rood lampje voor overlast. De lamp hangt zichtbaar in de kroeg, waardoor gasten direct rekening kunnen houden met omwonenden.

Mochten bezoekers van het café niet stiller worden, nadat een lamp geel of rood kleurt, krijgt de uitbater ook een waarschuwing. Hij of zij kan dan alsnog ingrijpen. De UvA-studenten zien een markt in het product, dat vooralsnog alleen bij De Krater wordt getest, voor bijvoorbeeld de stiltecoupé bij de NS, een bibliotheek of andere kroegen.

Toch een positief vooruitzicht voor alle mensen die nu nog slapeloze nachten hebben door het slapen boven een kroeg.

Disclaimer: Deze blog bevat promotionele links.