Psychologie achter de tiny houses: 'Waarden van mensen komen terug in woning'

Psychologie achter de tiny houses: 'Waarden van mensen komen terug in woning'
12 augustus 2016 Woontrends

De opkomst van de 'tiny houses' gaat in een hoog tempo. In veel gebieden in de Verenigde Staten worden hele wijken uit de grond gestampt die enkel bestaan uit de betaalbare en milieubewuste huisjes. Maar wat is nu de psychologie achter de nieuwe trend als het gaat om wonen?

De meeste tiny huisjes zijn woningen tussen de 9 en 23 vierkante meter, die daarnaast nog schaalbaar zijn. Er zijn tiny houses die vast staan, maar je hebt ook woningen die - net als met stacaravans - op een trailer (snel) kunnen worden verhuisd.

"Ik denk dat tiny houses erg interessant zijn, omdat één van de dingen die je ziet is dat mensen de huizen persoonlijk inrichten. Hun eigen normen en waarden komen terug in hun interieur", zegt onderzoeker Lindsay Graham tegen MedicalXpress. Graham doet onderzoek naar de leefomgeving van mensen in de tiny houses: "Erg cool aan de huisjes is de volledige ruimte die reflecteert hoe een persoon in elkaar zit, de duurzaamheid en de manier van leven."

De onderzoeker zegt dat de motivatie om in een klein huis te leven een verlangen van mensen is om bescheiden te leven, zelfredzaam te zijn, en een verlangen naar avontuur te hebben. Om deze reden zullen ook niet snel families of mensen die veel waarde hechten aan veel bezittingen in tiny houses gaan wonen. "Het is een bepaald soort mensen dat kiest voor het leven op deze manier. (..) We proberen onze woning overeen te laten komen met de doelen die we willen bereiken."

Om deze reden verwacht ze niet dat iemand die een wens heeft om een gezin te stichten snel kiest voor een tiny house.

Europa: de toekomst?

Over heel de Verenigde Staten staan al enkele tienduizenden tiny houses. De verwachting is dat Nederland en de rest van Europa ook snel volgen.

"Een van de tekortkomingen van architectuur en de designindustrie is dat ze vaste concepten hebben van hoe ze dingen willen aanpakken, of hoe ze de ruimte willen benutten. Maar vaak is er een groot verschil tussen wat de bewoners willen en wat de ontwerpers in gedachte hebben", besluit Graham.

Disclaimer: Deze blog bevat promotionele links.