Je raam afdekken op vier verschillende manieren

Je raam afdekken op vier verschillende manieren

Ramen zijn een belangrijk onderdeel van je woning. Ze zorgen voor frisse lucht en daglicht in je huis en je kunt er natuurlijk doorheen kijken. Toch zijn er ook situaties waarin je een raam liever afdekt. Als je aan een drukke straat woont bijvoorbeeld. Er zijn talloze manieren waarop je een raam kunt afdekken. Wij zetten er een aantal voor je op een rij.

Gordijnen

Dit is de meest simpele en populaire optie. Gordijnen zijn er in alle soorten en maten. Er is dus altijd wel een variant die jouw kamer siert en voldoet aan de eisen. Gordijnen kan je op diverse manieren aan je muur bevestigen. Bijvoorbeeld met een rail of een gordijnroede.

Raamfolie

Als je het zicht naar binnen wilt beperken, maar nog wel wilt genieten van het daglicht dan is raamfolie een goede keuze. Raamfolie plak je op je raam en blijft daar in principe permanent zitten. Raamfolie wordt vaak gebruikt in situatie waarin je niet wilt dat de hele buurt naar binnen kan kijken, bijvoorbeeld een woonkamer aan een drukke straat.

Goedkope gordijnen

Er zijn speciale raamfolies beschikbaar die ervoor zorgen dat jij wél naar buiten kunt kijken, maar de voorbijgangers niét naar binnen. Ook kan je kiezen voor raamfolie met een leuk motief of een simpele mat witte variant.

Hout voor je raam

Een minder populaire manier van je raam afdekken is het gebruik van hout. Denk bijvoorbeeld aan een houten luik, lamellen of jaloezieën. Hout geeft direct een warme en gezellige sfeer aan je woning. Het is dus niet alleen afdekking, maar tevens een vorm van decoratie. Er zijn vele soorten hout en dus kan je alle kanten op.

Houten raamdecoratie kan vrij prijzig zijn, maar door zelf aan de slag te gaan houd je het betaalbaar. Een voordeel van hout is dat het beter isoleert dan stof.

Rolluik

Een vrij extreme vorm van je raam afdekken is het laten plaatsen van een rolluik. Inbouwrolluiken worden geplaatst achter de buitensteen en boven het raam. Het dient vooral als zonnewering en bemoeilijkt inbraken. Een echt sfeervolle manier van je raam afdekken is het niet, maar mocht een kamer snel warm worden door direct zonlicht dan kan je de keuze voor een rolluik overwegen. Rolluiken zorgen voor goede isolatie wat betreft temperatuur én geluid.

Disclaimer: Deze blog bevat promotionele links.