Hier moet je opletten bij een bezichtiging van een huis

Hier moet je opletten bij een bezichtiging van een huis
11 april 2018 Wooninspiratie en tips

Een huis bezichtigen is spannend. Het kan zomaar eens zijn dat je door de voordeur van je toekomstige woning stapt. Bij het kopen van een huis komt veel geld kijken en daarom is het belangrijk dat je op de juiste dingen let tijdens een bezichtiging. Wij zetten een aantal belangrijke punten voor je op een rij.

Let op de gebreken

Ten eerste is het sowieso verstandig om een huis in daglicht te bezichtigen. Zo vallen eventuele gebreken namelijk sneller op. Let goed op scheuren, vochtplekken, schimmels en gaten in het hout (kan duiden op houtworm). Een huis met vochtproblemen kan later veel gedoe opleveren. Vraag de makelaar altijd naar de oorzaak van eventuele gebreken.

Scheuren in de muren hoeven overigens niet per se rampspoed te betekenen. Twijfel je? Als je serieuze interesse in de woning hebt, kan je een bouwkundige vragen om naar de woning te kijken.

Huis bezichtigen

Ga je eigen gang

De verkoopmakelaar is ongetwijfeld een aardige man of vrouw, maar laat je niet teveel door hem of haar afleiden. Een verkoopmakelaar wil natuurlijk vooral de voordelen van een huis laten zien en zal sneller voorbij de nadelen lopen. Loop daarom in je gemak rond en overhaast niet. Kijk ook gerust in de kruipruimte of op zolder. Niemand wil voor verrassingen komen te staan.

Vergeet de buitenkant van de woning niet

De buitenkant van de woning is minstens net zo belangrijk als de binnenkant. Wat is de staat? Is het dak nog in orde? Hoe zit het met de kozijnen en het houtwerk van de woning? Zonliefhebbers moeten goed kijken hoe de tuin of het dakterras ligt ten opzichte van de zon. Bekijk de woning ook even van een afstand om te controleren of de gevel niet verzakt is.

De buurt

Als je niet bekend met de buurt is het verstanding om even rond te wandelen door de wijk. Zijn de voorzieningen die je nodig hebt in de buurt? Kan je de auto gratis kwijt voor de deur? Bedenk goed of jij je hier op je plek kan voelen. Maak als je de kans hebt ook een praatje met de buren. Zij kunnen je op de hoogte stellen van eventuele problemen in de wijk.

Je eerste huis kopen

Wat zegt je gevoel

Het huis kan nog wel nog zo mooi afgewerkt zijn en aan alle eisen voldoen, maar uiteindelijk gaat het erom dat jíj er in wilt wonen. Luister daarom altijd naar je gevoel. Zie jij jezelf de komende jaren al in deze woning en omgeving wonen?

Koop een huis alleen als jij er enthousiast van wordt er een fijn gevoel bij hebt.

Disclaimer: Deze blog bevat promotionele links.