Duurzaam wonen op een makkelijke en goedkope manier

Duurzaam wonen op een makkelijke en goedkope manier

Wie denkt aan duurzaam wonen, denkt vaak direct aan het aanschaffen van bijvoorbeeld zonnepanelen. Dat is een goede, maar ook dure stap. Wist je dat duurzaam wonen helemaal niet een dure investering hoeft te zijn? Met deze tips ben je al een heel eind op weg, zonder er diep voor in de buidel te moeten tasten.

1. Warme kleding en korte douche

Als je een blik werpt op je energierekening zal je merken dat het verwarmen van je huis en water een dure bedoeling is. Dat is heel simpel op te lossen door te investeren in warme kleding en kleden. Vaak koude voeten? Laat de vloerverwarming aan en koop een stel pantoffels. Trek een dikke trui of kruip onder een deken, zodat de verwarming een stand lager kan.

Ook het verwarmen van water kost veel geld en daarnaast is waterverspilling slecht voor het milieu. Het is daarom beter om een korte douche te nemen. Geen zin in? Zet de douche dan ten minste even uit als je jezelf inzeept of je haarmasker laat trekken. Je hebt die liters water uit de muur op dat moment toch niet nodig.

Gordijnen kopen

2. Gordijnen dicht

Draait de ventilator of airconditioner in de zomer bij jou ook overuren? Denk er dan eens aan om de gordijnen dicht te doen. Je zult zien dat je woning een stuk koeler blijft, zonder dat je daarvoor stroom hoeft te verbruiken.

3. Investeer in meubels van kwaliteit

Ook bij de aanschaf van nieuwe meubels kan je rekening houden met duurzaamheid. Kijk bijvoorbeeld eens of je een tweedehands meubel kan vinden die voldoet aan jouw eisen. Ben je zelf een meubel zat? Zet het dan ook niet zomaar bij het grofvuil, maar kijk of je er iemand anders blij mee kunt maken.

Je kunt ook investeren in nieuwe meubels van materialen die lang meegaan. Zeker in kamers waarin meubels moeilijke omstandigheden zoals warmte en vocht moeten doorstaan, zoals in de badkamer of tuin, is het verstandig om goed na te denken over het gebruik van materialen. Je wilt natuurlijk dat je nieuwe tuinset of badkamerkast zo lang mogelijk meegaat.

LED verlichting kopen

4. Koop LED-verlichting

Vervang je gloeilampen in je woning voor LED lampen. Deze lampen verbruiken tot wel tachtig procent minder energie dan gloeilampen, terwijl ze hetzelfde resultaat bieden. Deze investering zal wel geld kosten, want LED lampen zijn iets duurder. Gelukkig gaat deze soort lamp ook een stuk langer mee. Als je dan toch bezig bent met investeren, ga dan direct voor dimbare LED verlichting. Dan heb je ook nog eens in de hand hoeveel licht je gebruikt.

5. DIY woonaccessoires

Het is bijna verslavend: woonaccessoires kopen. Helaas is het aanschaffen van al dat prul en praal niet zo goed voor het milieu. Kijk dus voor je iets koopt of je wellicht zelf aan de slag kan gaan met oude materialen. Een lege pindakaaspot kan bijvoorbeeld best een leuke pennenbak of waxinelichthouder worden. Scheelt jou geld en afval!

Disclaimer: Deze blog bevat promotionele links.