DIY: Fleur je slaapkamer op met de juiste kussens

DIY: Fleur je slaapkamer op met de juiste kussens
1 augustus 2016 Wooninspiratie en tips

Het kan soms lastig zijn om de kussens op je bed goed neer te leggen. Het kan op ontelbaar veel manieren, maar een klein detail in de plaatsing van de kussens kan al een wereld van verschil uitmaken in hoe je slaapkamer eruit ziet. Wij geven je hier wat tips.

Het opmaken van het bed is een piece of cake, ook de juiste lakens en het beddengoed kiezen is vaak geen hogere wiskunde. Als je dan eenmaal bent aangekomen bij de zachte donzige kussens wordt het meteen een heel ander verhaal. Er zijn niet veel regels over hoe de kussens te arrangeren, maar het één werkt weer net wat beter dan het ander.

De interieurwebsite Howtodecorate zette een aantal manieren van hoe de kussens het beste kunnen worden gedecoreerd op een rijtje.

Wanneer de keuze wordt gemaakt voor de kussens is het belangrijk om te denken aan het hoofdeinde van het bed. Je wil namelijk voorkomen dat de kussens over het hoofdeinde komen, dat ligt niet fijn. Een laag hoofdeinde vereist dus ook kleinere kussens en visa versa.

Simpel en eenvoudig

De makkelijkste optie is het plaatsen van simpelweg twee kussens op elkaar. Het onderste kussens hierbij dunner dan het bovenste (vaak zachtere) kussen. Deze manier van het plaatsen van de kussens is vooral voor de mensen die niet houden van een overvolle slaapkamer met een heleboel kussens op bed, en voor de mensen met huisstofmijt: perfect. Kijk eens bij de Yumeko kussens voor inspiratie.

De interieurwebsite raadt deze manier van het inrichten van het bed vooral aan bij mensen die een bed hebben met een laag hoofdeinde.

Klassiek en voldoende

Het volgende voorbeeld is het plaatsen van de kussens op de manier zoals op de foto hierboven te zien is. Twee foto’s die rechtop worden geplaatst, waarbij het ene kussen iets groter is dan het andere. Het valt je wellicht op dat de foto is genomen in een hotelkamer, dat klopt! Veel hotels houden deze stijl van het plaatsen van de kussens erop na.

De kussens die 'voorop' liggen, zijn vaak wat hardere kussens, maar zijn erg fijn wanneer je bijvoorbeeld rechtop in bed nog even een tijdschrift wilt lezen.

Klassiek met stijl

Dan hebben we nog de kussenstijl die erg lijkt op het bovenstaande voorbeeld. Alleen gebruik je hierbij nog een, vaak kleiner, kussen die je tussen de twee kussens in legt in het midden. Deze stijl werkt alleen bij tweepersoonsbedden. Er zijn tientallen kleine kussens te kopen met printjes, teksten of gewoon neutraal. Experimenteer en je zult je verbazen over hoeveel persoonlijkheid je daarin kunt laten zien. Kijk bijvoorbeeld eens de foto hieronder.

Tijdloos

Volgens de interieursite werkt deze manier van decoreren voor vrijwel ieder bed. Kies twee kussens die ongeveer even hoog zijn als je hoofdeinde, leg dan vervolgens twee smallere kussens daarvoor. Je kunt voor deze twee smallere kussens ook kiezen voor twee verschillende. Het is aan te bevelen om de kleuren die je gebruikt voor de gekozen kussens te laten terugkomen in het dekbedovertrek.

Op die manier wordt een bepaalde balans gecreëerd die belangrijk is voor 'het gevoel' in de slaapkamer. En probeer ook gewoon eens uit, mocht het niet werken dan haal je het gewoon weg. Bij alle webwinkels die wij op VindMeubels.nl plaatsen is er een zichttermijn van 14 dagen. Dat betekent dat je in die tijd kunt uitproberen of het kussen past bij jou. Zo niet? Dan kun je het product retourneren. (Let hierbij wel op dat het product zo goed en onbeschadigd mogelijk moet zijn, vaak ook met verpakking)

Het lange bed

En dan heb je altijd van die bedden waar niet één, niet twee, maar soms wel drie mensen op kunnen liggen (en dat noemen ze dan een tweeënhalfpersoonsbed). Tja, hoe richt je zoiets stijlvol in? In het geval van het bed hieronder is er gekozen voor twee grote brede kussens aan de achterkant, gevolgd door nog eens twee kussens daarvoor. Daarvoor is net als bij ‘Klassiek met stijl’ gekozen om sierkussens te plaatsen. Het is mooi om hierin te variëren, door bijvoorbeeld de twee buitenste kussens hetzelfde te laten zijn en dan voor het middelste kiezen voor iets anders.

Simpel en symmetrisch

De naam van deze stijl zegt eigenlijk al genoeg: simpele kussens die symmetrisch zijn geplaatst. Bij een eenpersoonsbed niet zo ingewikkeld, maar in het geval van een tweepersoonsbed moet je ervoor zorgen dat zowel het linkerdeel van het bed hetzelfde is als de rechterkant. Ach, je snapt symmetrie. Het vereist niet veel kussens en ziet er gelikt uit.

Tijdloos met stijl

Bij tijdloos met stijl kun je weer los gaan met een heleboel kussens, maar wat je hierbij niet uit het oog moet verliezen is het overzicht. Niets is zo vervelend als een rommelig bed waar hier en daar een kussen wordt geplaatst (vinden wij). Zoiets als het voorbeeld hieronder vinden wij erg leuk eruit zien.

Gezellig

En dan heb je nog de gezellige inrichting van de kussens. In de foto hierboven kun je zien dat de slaapkamer er goed en mooi uit ziet, ondanks dat het bed er niet gedekt bij ligt. Hoewel er voor verschillende kussens zijn gekozen, zie je toch dat er goed over is nagedacht. Het linker- en het rechter achterkussen zijn hetzelfde, maar het middelste achterkussen verschilt. Vervolgens zijn daarbovenop twee gele kussens geplaatst, waar ook weer twee sierkussens met schattige teksten op zijn gelegd.

Wat het op dit bed helemaal afmaakt vinden wij het leuke kleedje dat op het eind van het bed is gelegd. Zoek je nog inspiratie voor leuke sierkussens of een kleed? Kijk eens bij onze Kussens & Plaids-categorie.

Terugkijkend

Zoals uit dit artikel blijkt zijn er onwijs veel manieren op hoe je de kussens op het bed plaatst. Precisie wordt vaak erg overschat, dus experimenteer vooral. Koop vooral voor sierkussens of kussens waar je niet direct op zult slapen vooral niet voor te dure, dan wordt de drempel om ze bij een nieuw seizoen eens te vervangen voor andere ook lager.

Ga lekker uitproberen en kies - wanneer de tijd en budget dat toe laat - dagelijks of wekelijks eens een nieuw 'arrangement'. Kijk wat het beste werkt in jouw slaapkamer en vergeet niet: het blijft je slaapkamer. Het grootste deel van de tijd dat je daarin verblijft zal het vooral donker zijn.

Foto's: Pixabay

Disclaimer: Deze blog bevat promotionele links.