9 tips om je woning klaar te maken voor de herfst

9 tips om je woning klaar te maken voor de herfst
14 september 2018 Doe het zelf Wonen

Het lijkt nog ver weg te liggen, maar over een paar weken dalen de temperaturen, vallen de blaadjes van de bomen en wordt het het weer tijd om je huis in te richten voor de herfst. Maar waar begin je? Wij zetten een aantal praktische tips voor je op een rij om helemaal te voldoen aan de sferen van de herfst.

Vermoedelijk staat je woning op dit moment nog volledig in het teken van de zomer. Tijd om daar wat verandering in te brengen. In Nederland is het namelijk altijd onduidelijk wat het weer gaat worden en het kan goed zijn dat het een grauwe, natte herfst kan gaan worden. Aan de andere kant is het gevoel van de herfst ook gezelligheid, kaarsjes op tafel, knusheid, een warme chocolademelk en de vallende herfstbladeren op de weg die zelfs de meest grauwe stad nog sfeer geven.

Hoewel we in de zomer nog vooral veel lichte tinten gebruiken, wit, geel en groen, willen we in de herfst toch meer het industriële kleurenpalet met donkere kleuren, rode stoffen en warmte creëren in huis. Aan de slag dus om af te komen van de zomer en je huis helemaal ready te maken de herfst!

1. Met een geurkaars ruikt het altijd fijn binnen

Een goede manier om je huis wat meer in de sferen van herfst te laten komen is met het kopen van een flink aantal geurkaarsen. De kaarsen kunnen dienen als decoratie van je tafel, maar zorgen ook zeker voor een lekkere geur in je huis die je iedere keer dat je binnen komt lopen, weer aan de herfst doet terugdenken.

Geurkaarsen zijn bovendien klein, niet al te duur en gaan lang mee.

2. Zet je openhaard aan

De openhaard is vermoedelijk al een hele tijd niet gebruikt, maar met de herfst is het tijd om hier weer eens wat aandacht aan te besteden. Grote kans nu het weer eerder donker is en het buiten (en binnen) kouder wordt, dat je weer eens besluit om de openhaard aan te zetten. Denk hierbij dan wel goed aan de brandveiligheid. Als je een openhaard een tijd niet hebt gebruikt, is het verstandig om hier door een reparateur naar te laten kijken.

Maak vandaag nog een afspraak met je reparateur, omdat deze tijd voor deze mensen op dit moment de drukste periode van het jaar is. En je wilt natuurlijk niet in de kou zitten.

Om dan gelijk aan de voordelen van een openhaard te denken: lekker knus onder een kleedje naar de televisie kijken terwijl jij een kop warme koffie (of thee) drinkt terwijl je huis langzaam wordt opgewarmd door het vuur van de openhaard. Met een openhaard haal je vanzelf de intieme sfeer van de herfst naar binnen.

3. Vergeet de bloemen niet

Doordat de dagen in het najaar korter worden en er dus minder zonlicht is voor de bomen kleuren de blaadjes aan de bomen bruin/rood en uiteindelijk vallen ze helemaal van de takken om op die manier vocht vast te houden in de boom. Dat betekent natuurlijk niet dat je in je woning zelf geen bomen en planten meer hoeft te hebben, integendeel.

Met het toevoegen van simpele takken en nepplanten kun je een hele leuke sfeer neerzetten in je huis.

Herfst

4. Leg een dik vloerkleed neer

Je wilt natuurlijk niet dat als het binnen kouder is ook nog eens koude voeten hebben. Leg daarom een dik vloerkleed neer op de plekken waar je de meeste tijd verblijft. Vloerkleden zijn een van de meest gemakkelijke woonaccessoires om te vervangen per seizoen. Je rolt ze op, legt ze op zolder en het volgende seizoen kun je ze weer gebruiken.

Wil je helemaal de herfst in huis halen met een vloerkleed, denk hierbij dan vooral aan rode, donkere tinten met een patroontje. Met een interessant patroon breng je huis helemaal in de herfstsferen.

5. Gebruik bruine tinten

Een kleur die altijd werkt in de herfst is bruin. Bovendien is deze kleur ook goed te gebruiken voor het opvolgende seizoen, de winter. Het maakt niet zo heel veel uit welk accessoires of meubelstuk bruin is, zolang de kleur maar zichtbaar is in je woonkamer. Als je niet al te veel geld wilt besteden aan nieuwe meubels, dan kun je bijvoorbeeld al kiezen om een paar simpele kussens aan te schaffen.

Herfst in huis halen

6. Met verlichting kom je een heel eind

Zoals je in dit artikel al wel een beetje is opgevallen proberen we vooral een intieme, sfeervolle inrichting neer te zetten. Iets dat heel goed daarbij helpt is goede verlichting. Probeer zoveel mogelijk verlichting te gebruiken voor de plekken die het donkerst zijn in je huis. Dat kan natuurlijk met een kaars zijn, maar ook met sfeervolle LED-verlichting.

Zorg ervoor dat de kleuren niet te flets zijn, maar warm en zacht. Kroonluchters zijn erg goede (maar vaak ook wat duurdere) oplossingen om snel sfeer in je woonkamer te brengen voor de herfst.

7. Zorg voor een rommeltje in je woonkamer

Het lijkt een wat tegenstrijdige tip, maar met georganiseerde rommel op je woonkamertafel creëer je al snel gezelligheid in huis. De herfst is het uitstekende seizoen om niet ieder plekje in je huis spik en span te hebben.

Juist het op tafel hebben van een boek, een krantje, wat glasonderzetters en een al gebruikte mok dragen bij aan de levendigheid van je huis en zorgen voor de knusheid waar je naar op zoek bent als je jouw huis klaar wilt maken voor de herfst.

8. Denk aan je bank

De bank is een van de opvallendste meubelstukken in een woonkamer. Een kleine aanpassing hieraan betekent vaak al een hele verandering in de sfeer van je woonkamer en dit hoeft helemaal niet te betekenen dat je ieder seizoen van bank moet veranderen. Het is juist heel erg makkelijk om je bank in te zetten om een nieuw seizoen in je huis te laten binnenkomen.

Wat dacht je bijvoorbeeld van het veranderen van het kleedje dat je op je bank legt? Een extra dik wollen of nepbont kleedje of een grijs plaid (zoals op de foto) zijn subtiele veranderingen, die je gewoon het volgende seizoen weer kunt veranderen.

9. Maak zelf accessoires

Om helemaal geld te besparen kun je ook kiezen om zelf wat accessoires te maken deze herfst. Denk bijvoorbeeld aan een zelfgemaakte krans met spullen die je buiten vindt.

Gebruik kastanjes, gedroogde besjes en de herfstbladeren die buiten voor het oprapen liggen en maak je eigen herfstcreatie. Het hoeft niet heel moeilijk te zijn, gebruik vooral je creativiteit.

Ben je niet zo handig met het maken van een krans of heb je niet zo heel veel tijd om een hele creatie in elkaar te knutselen, gebruik dan een normale schaal en leg daarop de bladeren en kastanjes die je buiten hebt gevonden. Zet er een kaars naast (let op de brandveiligheid) en je bent klaar voor de herfst!

Hoe ga jij dit jaar de herfst in huis halen? Laat het ons weten via Instagram @vindmeubels.nl of Facebook.

Disclaimer: Deze blog bevat promotionele links.